Mestreechter Brandslang

De liefde voor het Brand bier als basis voor de Mestreechter Brandslang. Eind negentiger jaren nemen enkele café-eigenaren in Maastricht het initiatief om te gaan samenwerken om de bieren van Brand extra te promoten. De route die de zaken verbindt slingert zich als een slang door de stad, bij het toenemen van het aantal aangesloten zaken wordt dit beeld nog eens versterkt. De Brandslang en de Brandslanghaspel zijn de iconen door de tijd. Naast een kroegentocht, die voor veel mensen soms net iets te lang of te veel adressen besloeg, komen er andere initiatieven. Te denken valt aan de samenwerking met de VVV Maastricht, nu Maastricht Visitor Center en de organisatie La Saison Culinaire. Resultaten de routes Naat en Druug en de Route de la Bière.

Maastricht juni 2019

Get social:

Image Alt

Mestreechter Brandslang routes

ROUTES

De Mestreechter Brandslang is een samenwerkingsverband van Maastrichtse horeca-ondernemers die zich hebben verenigd vanwege hun voorliefde voor de bieren van Brand, de bieren waar Limburg trots op is. Als een slang slingert de route die de zaken verbindt zich door de diverse wijken van de stad. Van Wyck, via het Stokstraatkwartier, het Centrum met Markt en Vrijthof naar het sfeervolle Jekerkwartier en weer terug naar het O.L. Vrouweplein.

Wie deze route loopt ziet meer dan 2000 jaar geschiedenis aan zich voorbij trekken.

De meest eenvoudige manier is geheel zelfstandig een route lopen en onderbreken voor een drankje al dan niet met een hapje in een van de gastvrije en speciale deelnemende zaken. Je kunt ook een deel van de route lopen,of er meerdere dagen voor uittrekken. Kies enkele deelnemers uit en maak een route op maat. De Mestreechter Brandslang biedt het hele jaar opties aan.

Hoe werkt het?

De vaste routes, dus niet bij Naat en Druug en zelf samengestelde routes is het mogelijk een routebeschrijving te kopen met daarin informatie over de bezienswaardigheden die op die route liggen. Kosten € 2,50 per stuk (1 exemplaar is voldoende voor een groep). Te verkrijgen bij de start.Gids.
Voor alle producten is het mogelijk te kiezen voor begeleiding door een gids. Deze zijn te boeken via de website of bij Maastricht Visitor Center. Voor de per uur prijzen neem contact met ons op.

“DE 3 ROUTES DE LA BIÈRE”

De Mestreechter Brandslang presenteert tijdens La Saison Culinaire drie Routes de la Bière in Maastricht. Geniet aan de hand van deze voucher bij 5 bijzondere café’s van een Brand Speciaalbier, veelal naar keuze, en een bijpassende bite. Naast het bier waar Limburg trots op is geniet u ook van de stad Maastricht.
“BIESKES ROUTE”

Enkele deelnemende zaken van de Mestreechter Brandslang hebben hun naam verbonden aan een beest, in goed Mestreechs : bieskes. Niet omdat het moet maar omdat het kan, vijf prachtige zaken met hart voor gastheerschap en liefde voor Brand bieren verspreid in het centrum van Maastricht. Naast het Brand Pilsener ook Brand Speciaalbieren.
“NAAT EN DRUUG”
Je geeft vooraf aan welke zaak of zaken je wilt bezoeken en koopt een voucher via de website of Maastricht Visitor Center. De prijs voor een Brand speciaal bier + bijpassend hapje is € 5,50 per persoon per te bezoeken zaak. Let op niet alle Brandslang café’s doen hier aan mee.
“MESTREECH IS EEN GROETE KAFFEE”
Naar een van de bekendste Maastrichtse Carnavalsliedjes hier de route met de “bruine” café’s die de sfeer in Maastricht door het jaar heen mede bepalen en de gezelligheid zit niet alleen in de “G”! Een Mestreechter Brandslang in een wat kortere uitvoering.  Garantie voor een geslaagde wandeling.
“MINCKELERS”
Zijn standbeeld staat prominent op de Markt, een van de bekendste zonen van Maastricht. De uitvinder van het steenkoolgas dat in de 19e eeuw huizen, straten en de eerste fabriekshallen verlichte. Een herinnering vastgehouden in Maastricht en een dronk waardig. Geniete van Brand bieren en de wandeling door de stad van Minckelers.
“GEIS”
De “Mestreechter Geis” oorspronkelijk een figuur in de volksopera “Drie Mestreechteneere naor de Maon”  is nu de personificatie van de Maastrichter volksaard, betrokken (chariteit), gevoel voor humor en genieten van de goede dingen die het leven biedt. Een gevoel van  Maastricht waar op gedronken mag worden. Geniet van Brand bieren en de wandeling door de stad.
“D’ ARTAGNAN”
Wat zou de Maastrichter taal zijn zonder haar wortels in het Frans? De Franse tijd maar ook de tijden onder de Prinsbisschop van Luik hebben het Maastrichts sterk beïnvloed. Nog steeds is het “sjiek” als het naar het Frans verwijst in Maastricht. D’Artagnan, gesneuveld voor Maastricht in 1673 wordt op vele plekken herinnerd. Dat kan natuurlijk ook met een Brand Pilsener of Speciaalbier!