Laden Evenementen

Terugkeer Mestreechter Revue brengt avond vol ‘vastelaovendsamusemint’

MAASTRICHT – Een avond vol ‘vastelaovendsamusemint’ als opmaat naar carnaval. Dat is de opzet van de nieuwe ‘Mestreechter Revue’, een initiatief van de carnavalsverenigingen Tempeleers en Keemeleers en het Theater aan het Vrijthof en georganiseerd door de stichting Revue aon de Maos. Met de Revue wordt een aloude carnavalstraditie in ere hersteld.

De revue wordt gehouden op 23 en 24 februari 2022 in het Theater aan het Vrijthof. De organiserende stichting Revue aon de Maos organiseerde in 2020 het laatste ‘Wiecker Tribbenaol’. Voorzitter Jean Boelen: “Maastricht heeft een rijk verleden op het gebied van revues en carnavaleske zittingen. Neem bijvoorbeeld de drukbezochte zittingen in de ‘Staarzaol’ in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Bij verschillende partijen leefden ideeën om dit nieuw leven in te blazen: zowel bij Tempeleers, als Keemeleers als de stichting Revue aon de Maos, alsook het theater. Het Theater aan het Vrijthof heeft de partijen samengebracht en zo is de puzzel gelegd.”

Humor
Uiteraard zal humor de boventoon voeren, zegt Tempeleer Jan Janssen, die zitting neemt in het bestuur. “Humor is een essentieel onderdeel van de vastelaovend, of beter nog: de basis. Carnaval is drie dagen lang de zorgen aan de kant, maar ook de maatschappij en het gezag een humoristische spiegel voorhouden. We zien dat dit iets naar de achtergrond is verschoven. Met onder andere deze revue willen we de humor weer meer naar de voorgrond brengen. En zoals dat hoort bij een revue is er uiteraard ook muziek en misschien ook wel een emotionele snaar.” De Revue is ‘voor en door’ Mestreech. “Een unieke avond vastelaovendsamusement”, besluit Janssen.

SMV
De Tempeleers en de Keemeleers zijn de initiatiefnemers van de revue, maar ook de andere carnavalsverenigingen in Maastricht worden betrokken. Keemeleer en bestuurslid van de stichting Ed Moenen: “Deze revue is echt voor de hele stad. De SMV-verenigingen kunnen kaarten verkopen, waarvan zij een bepaald bedrag krijgen voor de verenigingskas. We bekijken nog of we na afloop van de twee avonden nog een impuls aan de SMV kunnen geven. Want deze Revue is bedoeld om een avond goed te kunnen lachen, maar het bovenliggend belang is ook om bij te dragen aan het in stand houden van de vastelaovend, met al zijn mooie tradities.”

Kaartverkoop
De kaartverkoop start op 21 juni via de UITbalie van het Theater aan het Vrijthof of via www.theateraanhetvrijthof.nl. Kaarten voor de zogeheten ‘sterrang’ kosten 34,50 euro en 29,50 euro voor de eerste rang.