Mestreechter Brandslang

De liefde voor het Brand bier als basis voor de Mestreechter Brandslang. Eind negentiger jaren nemen enkele café-eigenaren in Maastricht het initiatief om te gaan samenwerken om de bieren van Brand extra te promoten. De route die de zaken verbindt slingert zich als een slang door de stad, bij het toenemen van het aantal aangesloten zaken wordt dit beeld nog eens versterkt. De Brandslang en de Brandslanghaspel zijn de iconen door de tijd. Naast een kroegentocht, die voor veel mensen soms net iets te lang of te veel adressen besloeg, komen er andere initiatieven. Te denken valt aan de samenwerking met de VVV Maastricht, nu Maastricht Visitor Center en de organisatie La Saison Culinaire. Resultaten de routes Naat en Druug en de Route de la Bière.

Maastricht juni 2019

Get social:

Image Alt

Pieke Potloed

Pieke Potloed

Pieke Potloed is een Maastrichts begrip. Een rasechte Maastrichtenaar, altijd in voor streken en avonturen. Altijd een zwart gezicht van de modder of de kolenstof. Bekendheid kreeg zijn naam dankzij Pieke Dassen, die in vroegere jaren een poppenspel had in de poesjenellenkelder in het Dinghuis, daar waar nu het VVV kantoor gehuisvest is. Daar in dat poppenspel was Pieke Potloed de enige dialect sprekende pop. Duizenden kinderen genoten toentertijd van de avonturen van Pieke Potloed.

Oudere generaties Maastrichtenaren kennen het café misschien nog onder de voormalige naam ‘In de Gouwe Poort’.

Pieke Potloed is te vinden aan de Sporenstraat 5, 6211 EB Maastricht.

Pieke Potloed doet aan de volgende routes mee:

De Mestreechter Brandslang presenteert tijdens La Saison Culinaire drie Routes de la Bière in Maastricht. Geniet aan de hand van deze voucher bij 5 bijzondere café’s van een Brand Speciaalbier, veelal naar keuze, en een bijpassende bite. Naast het bier waar Limburg trots op is geniet u ook van de stad Maastricht.

Naar een van de bekendste Maastrichtse Carnavalsliedjes hier de route met de “bruine” café’s die de
sfeer in Maastricht door het jaar heen mede bepalen en de gezelligheid zit niet alleen in de “G”! Een Mestreechter Brandslang in een wat kortere uitvoering. Garantie voor een geslaagde wandeling.

Wat zou de Maastrichter taal zijn zonder haar wortels in het Frans? De Franse tijd maar ook de tijden onder de Prinsbisschop van Luik hebben het Maastrichts sterk beïnvloed. Nog steeds is het “sjiek” als
het naar het Frans verwijst in Maastricht. D’Artagnan, gesneuveld voor Maastricht in 1673 wordt op vele plekken herinnerd. Dat kan natuurlijk ook met een Brand Pilsener of Speciaalbier!